De mirabelle

jul 312017

(Prunus domestica subsp. syriaca)

We hebben deze pruim, de boom, al een aantal jaartjes in onze achtertuin staan. De boom is momenteel een goede 6 meter hoog en beslaat zo'n beetje de breedte van ons achtertuintje. Door regelmatig te snoeien is ie prima in toom te houden. Ondanks de grootte misstaat ie niet, de takken hangen dusdanig hoog dat er prima onderdoor te lopen is. Eind maart/begin april staat deze boom vol in bloei. Een prachtig gezicht om te zien, de boom is dan bijna helemaal wit van de bloessem.

Met een goed jaar met voldoende bijen, hommels en andere insecten hebben we veel vruchten. Het is een zelfbestuivende boom. Dus eentje in de tuin is voldoende om vruchten te krijgen. De boom lijkt af en toe een jaar rust te hebben met minder vruchten. De meeste jaren hangt de boom helemaal vol, dusdanig dat takken flink doorhangen en zelfs kunnen breken onder het gewicht. De Mirabelle pruim is een kleine warmgeel gekleurde pruim met hier en daar paarse vlekjes. De pruim is heel zoet en heerlijk om zo van de boom de eten.

Bij een goed jaar komt er veel van de boom. Goed voor een 2-3 schalen om zo te eten en een flinke hoeveelheid om een aantal potten compotte of jam van te maken.

De Mirabelle heeft zijn oorsprong in Aziƫ maar men kent de boom vooral vanuit Frankrijk. Met name rond Metz en Nancy. In die streken rond deze steden wordt de pruim verwerkt in gebak en taart en worden er liqueuren van gemaakt.

Een beetje geduld heb je wel nodig voor de eerste vruchten aan de boom komen. Wanneer je met een klein boompje begint duurt het 5-6 jaar voordat deze vruchten gaat dragen.

Avocadoboompje kweken

jul 312017

Wetenschapelijke naam: Persea americana
Herkomst: Mexico, Midden- en Zuidamerika.

Ook leuk voor de kinderen

Avocado's kweken in nederland is erg lastig vanwege ons klimaat. Het is wel een leuk projectje, zeker voor kinderen die geintereseerd zijn in hoe alles groeit en bloeit. Avocado's zijn regelmatig te krijgen bij de supermarkt, op de markt of bij de groenteboer. Neem goed rijpe avocado's. Niet elke pit wil ontkiemen dus zet er 3-4 op een potje water. De pit goed wassen. Een nachtje laten weken in een bakje water. Hierna kunt u de pit met vier prikkers voorzien en halfonder in een met water gevuld jam-potje zetten.

undefinedundefinedundefined

Na 2-3 weken loopt de pit uit. Wacht met verpotten in potaarde tot de pit een stevige wortel heeft die al begint met vertakken. Met regelmatig watergeven, vochtig houden, dan zal het jonge plantje snel groeien. Neem een flinke pot, de plant groeit snel.

undefinedundefined

In het begin is de plant goed te houden als kamerplant. Wanneer de plant een boompje wordt kan deze naar buiten. Een advocadoboom kan tot 20 meter hoog worden. Echter zal dat in nederland niet snel lukken. De meeste advocado's komen o.a. uit Israel en zijn gewend aan een zeer warm klimaat. Mexicaanse soorten schijnen tot -8 vorst te kunnen verdragen. De advocado is tweeslachtig, dus u zult twee bomen moeten hebben om tot vruchtvorming te komen. Het beste is een groep bomen. Dus in een gemiddelde nederlandse achtertuin geen optie. De boom heeft 6 tot 7 jaar nodig voordat ie vrucht gaat dragen.

undefined

En erg gezond!

Het is algemeen bekend dat advocado's gezond voor u zijn. Advocado's bevatten veel vitaminen, waaronder B, C, E en K. Veel sporenelemneten kalium, calcium, ijzer, en magnesium. En staat bekend om zijn goede omega-3 vetten.