Een leven zonder Google deel 4

apr 222018

In dit deel laat ik alternatieven zien voor Youtube. En dit is eigenlijk ook gelijk een van de punten waarom u niet helemaal zonder Google kunt. Youtube is van Google helaas maar wel  de populairste video site.

Alternatieven

Daily Motion

Toch wel redelijk groot en elke bekende artiest is daar wel te vinden. Alleen niet het aanbod wat Youtube biedt. Achter Daily Motion zit een frans bedrijf. Een account aanmaken is gemakkelijk. Ik heb het nog niet gedaan. Op de achtergrond wordt er veel verwezen naar facebook e.d.. Om privacy redenen heb ik dat geblokkeerd in de host file van mijn router zodat er verkeer naar facebook wordt geblokkeerd. In een volgend deel ga ik daar verder op in.

http://www.dailymotion.com

Vimeo

Vimeo is meer gericht op artiesten en professioneel gebruik. U zult daar geen onzin aantreffen zoals Enzo Knol e.d. Vimeo heeft een gratis account met wat beperkingen. Maar om zo af en toe een video te plaatsen voldoet het gratis account voor persoonlijkgebruik. De kwaliteit en snelheid van de dienst is zeer goed, een account aanmaken eenvoudig en ook het uploaden van films gaat vlot.

http://www.vimeo.com

Tracking beperken

Om tracking te minimaliseren, zodat Google minder gegevens van u verzameld, kunt u indien de add-on NoScript gebruikt in uw browser, bij Youtube voldoen met het toestaan van youtube.com, yimg.com, ytimg.com en googlevideo.com. Andere sites kunt u blokkeren. Daily Motion bevat helaas ook veel advertentie scripts. Het is even spelen en proberen met uBlock en de NoScript add-on. Bij Vimeo voldoet het toestaan van de diensten van Vimeo zelf; vimeo.com en vimeocdn.com.

Een leven zonder Google deel 3

feb 202018

De zoekmachine van Google slaat alles op waar u naar zoekt en koppelt dit ook aan andere gegevens zodat zij gericht via derde partijen bijvoorbeeld gerichte reclame kunnen laten zien. Dit is erg onwenselijk. Stelt u eens voor dat u gaat winkelen en er loopt een vreemde met u mee die alles noteert wat u doet en koopt, hoe zou u dat vinden? Bing en Yahoo kunt beter ook vermijden, deze opereren op een soortgelijke manier als Google.

In dit deel laat ik u 2 zoekmachines zien die het beter voor hebben met uw privacy.

De eerst is Startpage te bezoeken via https://www.ixquick.nl/ of https://www.ixquick.com/ U kunt deze zoekmachine instellen als standaard zoekmachine via de link op de website. Startpage maakt onderwater wel gebruik van andere zoekmachines, en ook van Google, maar schermt uw gegevens af.

Een hele goede vind ik zelf is DuckDuckGo. Deze vind u via de link https://duckduckgo.com Ook deze site heeft een link om de zoekmachine in te stellen in uw browser. Beide zoekmachines hebben diverse opties om op afbeeldingen en in uw eigen taal te zoeken.

Een leven zonder Google deel 2

dec 312017

In dit deel laat ik u zien hoe u wanneer voor Firefox als browser kiest deze niet met Google communiceert. Ik bespreek hier alleen browser die min of meer crossbrowser zijn d.w.z. zowel voor Windows, GNU/Linux, BSD’s en eventueel Apple werken.

 

Firefox zonder Google

Stap 1

Start Firefox en type in de adresbalk: about:config en druk op enter.
Hierna krijgt u een waarschuwing. Klik op I accept the risk!
U krijgt een lijst te zien met allerlei instellingen.
Type in de search balk safebrowsing in.

Wat doet safebrowsing?
Google en het Mozilla team denken te weten wat goed voor u is en sturen hiermee elke website die u bezoekt via hun servers om deze te checken. Echter weten ze dan ook precies uw gedrag op internet.

U krijgt alle items die met safebrowsing te maken hebben in beeld.
Verwijder alles waar google in voor komt. Dit doet u door er op te dubbel klikken en in het verschenen venster de tekst te verwijderen. Zet alle waarden true op false. Zoals in onderstaande afbeelding.

undefined

Stap 2

Installeer via de Add Ons uBlock Origin. Deze Add On zorgt er voor dat u niet wordt gehinderd door vervelende advertenties. Deze komen o.a. via doubleclick.com waarvan Google eigenaar is.

Add ons installeert u door about:addons in de adresbalk te typen en op enter te drukken. Ga naar Extensions in het menu en via de zoek optie kunt u de plugin vinden en installeren.

undefined

Stap 3

Installeer de Add On NoScript. Hiermee kunt u zelf toestemming geven of bepaalde scripts zoals die van Google worden geladen in uw browser. Bij NoScript is het de bedoeling indien een website niet werkt u zelf het NoScript menu opent en aangeeft of het script wordt uitgevoerd of dat het script geblokkeerd moet worden. Ik kan me voorstellen dat voor veel gebruikers dit bewerkelijk is.

 

Palemoon

Installatie

Nog even dit over de installatie. Voor Windows is er een installer te downloaden van de website: http://www.palemoon.org/ . Voor GNU/Linux moet u iets meer moeite doen. Hiervoor download u het pminstall.sh script via het download menu in de website van Pale Moon. Dit script moet u uitvoeren in een terminal programma. De meeste GNU/Linux distributies hebben xterminal of i.d. dat u kunt starten. Type het volgende commando om Pale Moon te installeren:

$ ./pminstall.sh

En volg daarna de instructies.
Voor Apple gebruikers is er zo ver ik weet geen officiële installer.

Add ons

Op ongeveer dezelfde wijze als bij Firefox kunt u Add ons toevoegen in Pale Moon. Volg stap 2 en 3 van Firefox zonder Google.

undefined

 

Midori

Installatie

De installer is eenvoudig. U kunt deze voor Windows en GNU/Linux downloaden. Helaas is er geen versie voor Apple.
http://midori-browser.org/download/

Add ons

Kwa plugin heeft Midori zijn eigen systeem. Er is een Add blocker en script blocker. Deze werken wat anders dan bij Palemoon en Firefox.

undefined

 

 

 

 

 

Een leven zonder Google deel 1

dec 142017

Inleiding

Google is bij de meeste mensen ingeburgerd. Wat veel mensen niet door hebben is dat Google een big brother is die alles nagaat wat je op het internet doet. Google is niet het enige bedrijf, Facebook is ook zo’n partij. In de komende berichten ga ik u laten zien hoe u bijna zonder Google kunt. Dat bijna zal ik u binnenkort ook uitleggen.

Wat ga ik behandelen?

- Webbrowsers waarmee u websites bezoekt,
- Browser plugins zoals advertentie blokkers,
- Zoekmachines,
- Filmpjes on-line kijken en uploaden,
- Route plannen zonder Google maps,
- Smart phones,
- Google tracking en advertentie sites blokkeren via host bestanden of in een router.

We maken een beginnetje met browsers...

Welke alternatieven hebben we. Chrome moet u NIET gebruiken. Dit is een groot privacy lek. Chrome stuurt ongevraagd allerlei gegevens over uw internet gebruik naar Google. Internet Explorer of Edge voor Windows zijn dan al een stuk beter kwa privacy. Op een Apple computer kunt u het beste Safari als uitgangspunt nemen. Voor Linux gebruikers is er geen Safari of Internet Explorer.

De echte alternatieven

Pale Moon

Deze browser is een vroege afsplitsing van de Firefox browser maar heeft intussen een eigen weg ingeslagen. De ontwikkelaars hebben hun focus op snelheid en veiligheid. Het afspelen van met rechten beschermde films of series is via bijvoorbeeld Netflix is een probleem. Maar doorgaans voor allerdaags internet gebruik is deze browser goed, veilig en snel.

http://www.palemoon.org/

Voor installatie volg de instructies op de website.

Midori

Deze browser is vrij nieuw. De browser oogt overzichtelijk en start snel op. Web pagina’s worden snel geladen. De meeste websites werken prima. Toch is deze browser niet erg stabiel. Maar wel het proberen waard. Deze browser ondersteund geen DRM (beschermde filmpjes).

http://midori-browser.org/

Midori heeft een Windows installer.
In Ubuntu (Linux) of afgeleiden hiervan kunt u deze zeer eenvoudig installeren met het commando sudo apt-get install midori in een terminal.

Firefox

Als men probleemloos wil internetten inclusief diensten zoals Netflix ontkomt u niet aan Firefox. Echter zitten er in Firefox allerlei snufjes die gegevens doorgeven aan Google. In deel 2 zal ik u uitleggen hoe deze snufjes uit te zetten zijn.

Deze browser kunt u downloaden van: https://www.mozilla.org/en-US/firefox/new/

Of net zoals Midori in Ubuntu en afgeleiden met: sudo apt-get install firefox in een terminal.