Pruimenjam

jul 312017

Vandaag pruimenjam gemaakt. Het is niet de eerste keer dat ik dat doe. Elk jaar in augustus zit ons pruimen boompje vol. Te veel om zo op de hand op te eten. Daarom verwerk ik het meeste in jam of compot. Deze keer kreeg ik een doosje pruimen van de buurvrouw.

undefined

Jam maken is eenvoudig maar wel bewerkelijk. Alle pruimen moeten ontpit worden. En de glazen potten om de jam in te bewaren moeten goed worden uitgekookt. Eerst in de vaatwasser en daarna kook ik ze nog eens uit in een grote pan. De deksels moet je ook meenemen en steriel maken.

undefinedundefined

Als je alle pruimen in de pan hebt om te gaan koken. En de potten staan steriel klaar kun je verder gaan. Als je compot wilt dan laat je de pruimen zo heel mogelijk. Wil je jam dan maak je de pruimen eerst even fijn met een mixer. Bij de pruimen voeg je geleisuiker toe. Ongeveer 500 gram op 1,2 kilo fruit. Persoonlijk hou ik niet van hele zoete jam. Ik neem meestal de verhouding 500 gram op 2 kilo pruimen. Maar dan moet je er wel rekening mee houden dat de jam dan minder lang houdbaar is. De geleisuiker zorgt namelijk voor de conserverende werking. Het geheel breng je zachtjes aan de kook een laat een paar minuutjes doorkoken.

undefined

De potten staan klaar en vullen maar. Zorg dat je de rand van de pot niet met je handen vastpakt. Steriel werken! Is de pot gevuld met jam, dan doe je de deksel erop, stevig aandraaien. Hierna zet de pot op zijn kop gedurende 5-10 minuten zodat de pot goed vacuum trekt. Laat de pot goed afkoelen. Hierna kun je deze in een koele ruimte bewaren.

undefined