Smart Duck visjes, muziek, computer dingetjes...

Chinese Danios buiten kweken

De chinese danio heeft nog altijd een speciaal plekje in mijn collectie visjes. Ze zijn prachtig om te zien, hebben een speels gedrag en zijn erg sterk. Het visje heeft zijn oorsprong in het witte wolken gebergte Guangzhou in China. Vandaar dat zijn engelse naam White Cloud Mountain minnow is.  Ik weet niet hoe nu de situatie is maar voor een tijd terug was het visje daar (bijna) uitgestorven. Vreemde situatie vind ik. In de winkel betaalt u euro 1 - 1,50 per visje. Helaas geld dit voor meerdere tropische vissen waar het natuurlijke leefgebied is verstoord. Het visjes is dus niet tropisch maar subtropisch en kan temperaturen verdragen van net boven het vriespunt tot 30°C. Lang in extreme temperaturen houden is niet verstandig. In het aquarium binnenshuis is een verwarming niet nodig. Ik hou ze zowel binnenshuis, in de tuinkas (deel van het jaar) en vijver (hele jaar door, 1.20 meter diep).

Geslachtonderscheid
Dit is bij volwassen dieren goed te zien. De mannetjes zijn slanker en iets kleiner. Bij kuitaangezette vrouwtjes is de dikke buik goed zichtbaar.

Buiten kweken
Echt een aanrader als u met deze mooie visjes wilt kweken. Neem een grote speciekuip en zorg voor een laagje grind op de bodem. Zet hierin een aantal potjes vijverplanten met fijn blad(bijvoorbeeld hoornblad, waterpest) en eentje met drijfblad (plomp, waterpostelijn). Vul deze met 3/4 water. Zorg dat het buiten s'nachts niet onder de 15°C graden komt voordat de visjes er in worden gezet. Plaats ook een glasplaat of gaas bovenop om nieuwsgierige katten te weren. Plaats na +/- 2 weken een groepje van 10 visjes. 3-5 mannetjes en 5-7 vrouwtjes. Voer de dieren elke dag 1 keer met (rode)muggenlarven, watervlooien en af en toe droogvoer. De jonge visjes komen vanzelf. De ouders, indien goed gevoerd, eten hun jongen niet op. De jongen zijn in het begin heel erg klein, ten grote van een speldeknop.

undefined
Wanneer de jongen wat groter worden ontwikkelen ze een fel blauwe lengtestreep. Vanaf een centimeter of 2 gaan ze steeds meer op de volwassen visjes lijken.

undefined


Onderhoud
Wanneer u veel nakomelingen heeft breidt dan het aantal speciekuipen uit om overbelasting te voorkomen. U zult zien dat de vissen harder groeien en er mooier uit gaan zien. Blijf ook regelmatig water verversen, 20% elke week. Wat groene alg is geen probleem zolang de kuip maar niet vol groeit. In groene alg zitten veel microorganismen, voedsel waar uw jonge visjes goed van zullen groeien.

Copyright © 2018 Marcel Beekman

PhpMyAdmin 1045 - Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: NO)

Deze foutmelding komt u tegen wanneer u PhpMyAdmin op een debian systeem wilt installeren met MariaDB.
Het betekend dat er geen wachtwoord in de database aanwezig is voor het root account waarmee u wilt inloggen in PhpMyAdmin.

De oplossing is vrij eenvoudig. Open een terminal en login in mysql/mariadb:

$ sudo mysql

Welcome to the MariaDB monitor. Commands end with ; or \g.
Your MariaDB connection id is 59
Server version: 10.1.26-MariaDB-0+deb9u1 Debian 9.1

Copyright (c) 2000, 2017, Oracle, MariaDB Corporation Ab and others.

Type 'help;' or '\h' for help. Type '\c' to clear the current input statement.

Type:

MariaDB [(none)]> use mysql;

Reading table information for completion of table and column names
You can turn off this feature to get a quicker startup with -A

Database changed

Kijk of er een wachtwoord is gezet:

MariaDB [mysql]> select user,password from user;
+------+----------+
| user | password |
+------+----------+
| root | |
+------+----------+
1 row in set (0.00 sec)

Vervolgens het root wachtwoord zetten met:

MariaDB [mysql]> ALTER USER 'root'@'localhost' IDENTIFIED BY 'mijnwachtwoord';

of het volgende wanneer het vorige commando een foutmelding geeft, dit heeft met versies van mysql te maken

MariaDB [mysql]> SET PASSWORD FOR 'root'@'localhost' = PASSWORD('mijnwachtwoord');

Query OK, 0 rows affected (0.00 sec)

Check of het wachtwoord is gezet:

MariaDB [mysql]> select user,password from user;
+------+-------------------------------------------+
| user | password |
+------+-------------------------------------------+
| root | *78103DC1A1BE5B4D964C09B9AED4310851B61B8E |
+------+-------------------------------------------+

Stop met mysql:

MariaDB [mysql]>quit;  (of exit;)

Denk er aan dat wanneer u in mysql op de terminal wilt inloggen nu een wachtwoord moet opgeven.

Inloggen gaat dan met:

$ sudo mysql -u root -p

Ga vervolgens naar de PhpMyAdmin site om in te loggen.

Een leven zonder Google

Waarom een leven zonder Google? Niet alleen Google maar ook andere bedrijven zoals LinkedIn (Microsoft) en Facebook (WhatsApp) verzamelen veel te veel informatie over u. Door deze verzamelgekte van deze bedrijven weten ze precies wat u op het internet doet. Uw informatie wordt ook gedeeld via deze bedrijven met overheden en andere bedrijven die uw gegevens gebruiken voor marketing. Met een standaard webbrowser heeft u doordat deze bedrijven zich overall hebben genesteld in andere websites van o.a. uw bank, webshops, forum van u vereniging. Deze informatie wordt door deze bedrijven aan elkaar gelinkt en zo hebben ze een profiel van u. Facebook kan bijvoorbeeld voorspellen wat u volgende aankoop is hoe groot de kans is dat u relatie eindigd. Dus als u op uw privacy bent gesteld, boycot dit soort bedrijven.

Zoekmachines

De zoekmachine van Google slaat alles op waar u naar zoekt en koppelt dit ook aan andere gegevens zodat zij gericht via derde partijen bijvoorbeeld gerichte reclame kunnen laten zien. Dit is erg onwenselijk. Stelt u eens voor dat u gaat winkelen en er loopt een vreemde met u mee die alles noteert wat u doet en koopt, hoe zou u dat vinden? Bing en Yahoo kunt beter ook vermijden, deze opereren op een soortgelijke manier als Google.

Qwant
Een hele goede zoekmachine, die gebruik ik al een tijdje. De resultaten zijn overzichtelijk weer gegeven. U kunt op tekst, afbeelding en video's zoeken. Er is ook rekening gehouden met wanneer u geen javascript wilt gebruiken. Achter Qwant zit een frans bedrijf.

IxQuick
IxQuick is te bezoeken via https://www.ixquick.nl/ of https://www.ixquick.com/ U kunt deze zoekmachine instellen als standaard zoekmachine via de link op de website. IxQuick maakt onderwater wel gebruik van andere zoekmachines, en ook van Google, maar schermt uw gegevens af.

DuckDuckGo
Ook een hele goede vind ik, is DuckDuckGo. Deze vind u via de link https://duckduckgo.com Ook deze site heeft een link om de zoekmachine in te stellen in uw browser. Beide zoekmachines hebben diverse opties om op afbeeldingen en in uw eigen taal te zoeken.

Alternatieven voor Youtube

Youtube is ook van Google. Er zijn alternatieven, ik denk dat youtube voorlopig nog wel de grootste video dienst zal blijven.

Daily Motion
Toch wel redelijk groot en elke bekende artiest is daar wel te vinden. Alleen niet het aanbod wat Youtube biedt. Achter Daily Motion zit een frans bedrijf. Een account aanmaken is gemakkelijk. Ik heb het nog niet gedaan. Op de achtergrond wordt er veel verwezen naar facebook e.d.. Om privacy redenen heb ik dat geblokkeerd in de host file van mijn router zodat er verkeer naar facebook wordt geblokkeerd. In een volgend deel ga ik daar verder op in.

http://www.dailymotion.com

Vimeo
Vimeo is meer gericht op artiesten en professioneel gebruik. U zult daar geen onzin aantreffen zoals Enzo Knol e.d. Vimeo heeft een gratis account met wat beperkingen. Maar om zo af en toe een video te plaatsen voldoet het gratis account voor persoonlijkgebruik. De kwaliteit en snelheid van de dienst is zeer goed, een account aanmaken eenvoudig en ook het uploaden van films gaat vlot.

http://www.vimeo.com

Veoh
De moeite waard eens te proberen. Deze video site heeft vrijwel geen beperkingen. Redelijk groot aanbod van filmpjes.

http://www.veoh.com

Tracking beperken

In uw webbrowser
Om tracking te minimaliseren, zodat Google minder gegevens van u verzameld, kunt u indien de add-on NoScript gebruikt in uw browser, bij Youtube voldoen met het toestaan van youtube.com, yimg.com, ytimg.com en googlevideo.com. Andere sites kunt u blokkeren. Daily Motion bevat helaas ook veel advertentie scripts. Het is even spelen en proberen met uBlock en de NoScript add-on. Bij Vimeo voldoet het toestaan van de diensten van Vimeo zelf; vimeo.com en vimeocdn.com. Bij Veoh voldoet het toestaan van veoh.com.

Hostfile aanpassen
Download de onderstaande lijst en voeg de tekst toe onderaan de tekst in de hostfile van uw computer.
De host file vind u op een Linux en BSD OS in de map /etc/hosts. Op Windows in de map C:\windows\system32\drivers\etc .
U heeft dan wel administrator rechten nodig om het hosts bestand te bewerken.

Download hostfile.txt

Ubuntu Studio 18.04 Arduino IDE communicatiefout oplossen

SInds een half jaartje heb ik Ubuntu Studio 18.04 op m' n laptop. Ik wilde weer eens een projectje met een Arduino Nano gaan doen. Echter wilde deze niet communiceren met de usb poort.

De melding die u dan krijgt wanneer u Arduino IDE in een Terminal start is  :

java.lang.UnsatisfiedLinkError: no rxtxSerial in java.library.path thrown while loading gnu.io.RXTXCommDriver

De oplossing:

Open een Terminal venster en type:

$ sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/java

$ sudo apt update

$ sudo apt install oracle-java8-set-default

Hiermee installeert u de laatste Java 8 van Oracle. Na starten van de Arduino IDE werkte alles prima en kon ik de code uploaden naar de Arduino Nano.

 

Welkom

Welkom hier op mijn webstekje. Dit is mijn blog over van alles en nog wat wat me bezig houd.

Groetjes,

Marcel

 

Nieuwere berichten → Home