SwirlJS

jan 022018

Uit frustratie met Angular ben ik mijn eigen javascript bibliotheek gestart. Ik heb niet de intentie een framework te bouwen. Maar een handige bibliotheek voor kleinere web sites. Een begin is gemaakt op http://www.swirljs.net. Wat kunt u met SwirlJS? Op een niet al te moeilijke manier dialogen, een wachtwoord test, tooltips e.d. toevoegen aan de html code van uw website.

Angular, React, jQuery e.d. zijn voor een beginnende webdeveloper best een drempel. Met SwirlJS ga ik proberen die niche in te vullen. Een eenvoudige te implementeren bibliotheek.

Een leven zonder Google deel 2

dec 312017

In dit deel laat ik u zien hoe u wanneer voor Firefox als browser kiest deze niet met Google communiceert. Ik bespreek hier alleen browser die min of meer crossbrowser zijn d.w.z. zowel voor Windows, GNU/Linux, BSD’s en eventueel Apple werken.

 

Firefox zonder Google

Stap 1

Start Firefox en type in de adresbalk: about:config en druk op enter.
Hierna krijgt u een waarschuwing. Klik op I accept the risk!
U krijgt een lijst te zien met allerlei instellingen.
Type in de search balk safebrowsing in.

Wat doet safebrowsing?
Google en het Mozilla team denken te weten wat goed voor u is en sturen hiermee elke website die u bezoekt via hun servers om deze te checken. Echter weten ze dan ook precies uw gedrag op internet.

U krijgt alle items die met safebrowsing te maken hebben in beeld.
Verwijder alles waar google in voor komt. Dit doet u door er op te dubbel klikken en in het verschenen venster de tekst te verwijderen. Zet alle waarden true op false. Zoals in onderstaande afbeelding.

undefined

Stap 2

Installeer via de Add Ons uBlock Origin. Deze Add On zorgt er voor dat u niet wordt gehinderd door vervelende advertenties. Deze komen o.a. via doubleclick.com waarvan Google eigenaar is.

Add ons installeert u door about:addons in de adresbalk te typen en op enter te drukken. Ga naar Extensions in het menu en via de zoek optie kunt u de plugin vinden en installeren.

undefined

Stap 3

Installeer de Add On NoScript. Hiermee kunt u zelf toestemming geven of bepaalde scripts zoals die van Google worden geladen in uw browser. Bij NoScript is het de bedoeling indien een website niet werkt u zelf het NoScript menu opent en aangeeft of het script wordt uitgevoerd of dat het script geblokkeerd moet worden. Ik kan me voorstellen dat voor veel gebruikers dit bewerkelijk is.

 

Palemoon

Installatie

Nog even dit over de installatie. Voor Windows is er een installer te downloaden van de website: http://www.palemoon.org/ . Voor GNU/Linux moet u iets meer moeite doen. Hiervoor download u het pminstall.sh script via het download menu in de website van Pale Moon. Dit script moet u uitvoeren in een terminal programma. De meeste GNU/Linux distributies hebben xterminal of i.d. dat u kunt starten. Type het volgende commando om Pale Moon te installeren:

$ ./pminstall.sh

En volg daarna de instructies.
Voor Apple gebruikers is er zo ver ik weet geen officiële installer.

Add ons

Op ongeveer dezelfde wijze als bij Firefox kunt u Add ons toevoegen in Pale Moon. Volg stap 2 en 3 van Firefox zonder Google.

undefined

 

Midori

Installatie

De installer is eenvoudig. U kunt deze voor Windows en GNU/Linux downloaden. Helaas is er geen versie voor Apple.
http://midori-browser.org/download/

Add ons

Kwa plugin heeft Midori zijn eigen systeem. Er is een Add blocker en script blocker. Deze werken wat anders dan bij Palemoon en Firefox.

undefined

 

 

 

 

 

Een leven zonder Google deel 1

dec 142017

Inleiding

Google is bij de meeste mensen ingeburgerd. Wat veel mensen niet door hebben is dat Google een big brother is die alles nagaat wat je op het internet doet. Google is niet het enige bedrijf, Facebook is ook zo’n partij. In de komende berichten ga ik u laten zien hoe u bijna zonder Google kunt. Dat bijna zal ik u binnenkort ook uitleggen.

Wat ga ik behandelen?

- Webbrowsers waarmee u websites bezoekt,
- Browser plugins zoals advertentie blokkers,
- Zoekmachines,
- Filmpjes on-line kijken en uploaden,
- Route plannen zonder Google maps,
- Smart phones,
- Google tracking en advertentie sites blokkeren via host bestanden of in een router.

We maken een beginnetje met browsers...

Welke alternatieven hebben we. Chrome moet u NIET gebruiken. Dit is een groot privacy lek. Chrome stuurt ongevraagd allerlei gegevens over uw internet gebruik naar Google. Internet Explorer of Edge voor Windows zijn dan al een stuk beter kwa privacy. Op een Apple computer kunt u het beste Safari als uitgangspunt nemen. Voor Linux gebruikers is er geen Safari of Internet Explorer.

De echte alternatieven

Pale Moon

Deze browser is een vroege afsplitsing van de Firefox browser maar heeft intussen een eigen weg ingeslagen. De ontwikkelaars hebben hun focus op snelheid en veiligheid. Het afspelen van met rechten beschermde films of series is via bijvoorbeeld Netflix is een probleem. Maar doorgaans voor allerdaags internet gebruik is deze browser goed, veilig en snel.

http://www.palemoon.org/

Voor installatie volg de instructies op de website.

Midori

Deze browser is vrij nieuw. De browser oogt overzichtelijk en start snel op. Web pagina’s worden snel geladen. De meeste websites werken prima. Toch is deze browser niet erg stabiel. Maar wel het proberen waard. Deze browser ondersteund geen DRM (beschermde filmpjes).

http://midori-browser.org/

Midori heeft een Windows installer.
In Ubuntu (Linux) of afgeleiden hiervan kunt u deze zeer eenvoudig installeren met het commando sudo apt-get install midori in een terminal.

Firefox

Als men probleemloos wil internetten inclusief diensten zoals Netflix ontkomt u niet aan Firefox. Echter zitten er in Firefox allerlei snufjes die gegevens doorgeven aan Google. In deel 2 zal ik u uitleggen hoe deze snufjes uit te zetten zijn.

Deze browser kunt u downloaden van: https://www.mozilla.org/en-US/firefox/new/

Of net zoals Midori in Ubuntu en afgeleiden met: sudo apt-get install firefox in een terminal.

Firewall voor Bodhi Linux

nov 042017

Standaard zit er bij Bodhi Linux geen firewall geinstalleerd. Deze kun je eenvoudig toevoegen via de terminal. In het menu (linker muisknop op de desktop) ga naar Applications -> System tools -> Terminology . Type in Terminology:

$ sudo apt-get install gufw

Druk op de entertoets.

Type je gebruikerswachtwoord in indien hier om wordt gevraagd en druk op de entertoets.

De firewall wordt nu geïnstalleerd.

In het menu vind je de firewall onder Applications -> Preferences -> Firewall configuration.

Een venster eSudo verschijnt. Vul hier je wachtwoord in die je ook gebruikt om in Bodhi Linux in te loggen.

Hierna verschijnt het Firewall programma.

undefined

 

 

 

Linux tijd en datum goed zetten

okt 182017

In linux heb je meerdere manieren om de datum of tijd op de juiste te zetten. Je kunt de datum en tijd goed zetten via de "taakbalk" of configuratie tool van de betreffende desktopomgeving. Wanneer zo'n omgeving minimalistisch is zoals OpenBox of je kunt de optie niet zo 1-2-3 vinden, kun je de terminal gebruiken.

Open een terminal, xterm is op de meeste linux distributies wel te vinden. Om de datum en tijd te zetten heb je root(administratie)rechten nodig. Dit doe je met het su commando of met sudo. Bij su het administrator wachtwoord invoeren en bij sudo je account wachtwoord. Met Ubuntu of afgeleide distributie kun je prima sudo gebruiken.

De datum en tijd vraag je op met  het commando date.

$ date

Resultaat:

wo 17 okt 2017 20:50:03 CEST

 

De datum zet je met:

$ sudo date +%Y%m%d -s "20171017"

Resultaat:

20171017

 

De tijd zet je met:

$ sudo date +%T -s "20:39:00"

Resultaat:

20:39:00

 

 

Angular wat een ramp

okt 162017

Angular is een framework om webapplicaties te ontwikkelen. De afgelopen 8 maanden heb ik hier mee leren werken. In dit stukje belicht ik waarom ik Angular liever niet meer voor een volgende applicatie zou inzetten.

Typescript
Typescript is een nieuwe "taal" die je moet leren om een Angular project te bouwen. Het lijkt er op of men wil proberen een statische manier van programmeren in javascript te krijgen. Een hopeloze poging javascript aantrekkelijk te maken voor C# ontwikkelaars. Typscript wordt door een parser weer in javascript vertaald. Deze parser zorgt er, tijdens ontwikkelen, voor dat het even duurt voordat je na een aanpassing de wijziging op je webpagina ziet. Een verandering in javascript zie je direct na een refresh van je webpagina. Niet alle editors ondersteunen typescript. Je bent aangewezen op Atom met plugin, Visual Studio Code of WebStorm. Niet alle browsers ondersteunen typescript debugging.

Package hel
Met de package manager npm kun je van allerlei modules aan je project toevoegen. Kijk hier mee uit. Ik heb bij de migratie van Angular 2 naar 4 best veel moeten herschrijven. Zo kan het zijn dat een package niet langer wordt doorontwikkeld. Of de ontwikkelaar heeft wijzigingen aangebracht die er voor zorgen dat je website niet meer werkt. Bijvoorbeeld bij Angular Material tags en modules beginnen in eens met <mat.. en Mat.. i.p.v. <md.. en Md.. . De documentatie bij veel packages is ronduit slecht. Zo moet je er vaak zelf achter zien te komen dat je afhankelijkheden (Modules) nodig hebt. Er is een complete wildgroei van packages op o.a. npmjs en github waar niet meer uit te komen is.

Overgecompliceerd
Door een brei aan technieken (modules, directives, routes, observables, nodejs, npm, ng) is het een complex raamwerk. Overgecompliceerd naar mijn idee. Je bent vrij lang bezig om Angular onder de knie te krijgen. Een framework zou werk uit handen moeten nemen, niet complexer moeten maken.

Conclusie
Voor de ontwikkeling ben je afhankelijk van Chrome als browser en debugger. Gezien Chrome een groot privacy lek is (Google) is dit een grote min. Javascript is prima te doorgronden en te structureren, typescript is een overbodig verzinsel. Structuur in je projecten kun je zelf ook aanbrengen daar heb je Angular niet voor nodig. En als je eenmaal alles een beetje door hebt in Angular ben je niet productiever dan wanneer je alleen javascript zou gebruiken. Dus als je snel websites wilt ontwikkelen laat Angular dan links liggen.