Een leven zonder Google deel 1

dec 142017

Inleiding

Google is bij de meeste mensen ingeburgerd. Wat veel mensen niet door hebben is dat Google een big brother is die alles nagaat wat je op het internet doet. Google is niet het enige bedrijf, Facebook is ook zo’n partij. In de komende berichten ga ik u laten zien hoe u bijna zonder Google kunt. Dat bijna zal ik u binnenkort ook uitleggen.

Wat ga ik behandelen?

- Webbrowsers waarmee u websites bezoekt,
- Browser plugins zoals advertentie blokkers,
- Zoekmachines,
- Filmpjes on-line kijken en uploaden,
- Route plannen zonder Google maps,
- Smart phones,
- Google tracking en advertentie sites blokkeren via host bestanden of in een router.

We maken een beginnetje met browsers...

Welke alternatieven hebben we. Chrome moet u NIET gebruiken. Dit is een groot privacy lek. Chrome stuurt ongevraagd allerlei gegevens over uw internet gebruik naar Google. Internet Explorer of Edge voor Windows zijn dan al een stuk beter kwa privacy. Op een Apple computer kunt u het beste Safari als uitgangspunt nemen. Voor Linux gebruikers is er geen Safari of Internet Explorer.

De echte alternatieven

Pale Moon

Deze browser is een vroege afsplitsing van de Firefox browser maar heeft intussen een eigen weg ingeslagen. De ontwikkelaars hebben hun focus op snelheid en veiligheid. Het afspelen van met rechten beschermde films of series is via bijvoorbeeld Netflix is een probleem. Maar doorgaans voor allerdaags internet gebruik is deze browser goed, veilig en snel.

http://www.palemoon.org/

Voor installatie volg de instructies op de website.

Midori

Deze browser is vrij nieuw. De browser oogt overzichtelijk en start snel op. Web pagina’s worden snel geladen. De meeste websites werken prima. Toch is deze browser niet erg stabiel. Maar wel het proberen waard. Deze browser ondersteund geen DRM (beschermde filmpjes).

http://midori-browser.org/

Midori heeft een Windows installer.
In Ubuntu (Linux) of afgeleiden hiervan kunt u deze zeer eenvoudig installeren met het commando sudo apt-get install midori in een terminal.

Firefox

Als men probleemloos wil internetten inclusief diensten zoals Netflix ontkomt u niet aan Firefox. Echter zitten er in Firefox allerlei snufjes die gegevens doorgeven aan Google. In deel 2 zal ik u uitleggen hoe deze snufjes uit te zetten zijn.

Deze browser kunt u downloaden van: https://www.mozilla.org/en-US/firefox/new/

Of net zoals Midori in Ubuntu en afgeleiden met: sudo apt-get install firefox in een terminal.

Er zijn geen gepubliceerde reacties.

Nieuw bericht