Deze week ben ik overgestapt van Ubuntu Studio naar Devuan als OS. Ubuntu Studio is op mijn oude ThinkPad toch wel wat traag. Kwa installatie is Devuan wat meer werk. Zeker voor een beginner met Linux wat moeilijker dan Ubuntu. Je moet dan wel het een en ander weten over partities aanmaken op een harde schijf, begrippen zoals bootloader, grub, wat een root account is.

Een stukje achtergrond van Devuan. Devuan is een afsplitsing van Debian Linux. Debian stapte over op een ander initsysteem. Simpel gezegd is een init een dienst (service) die er voor zorgt dat andere services opstarten zodat je je harde schijven, toetsenbord, muis, tekentablet, geluid etc. kunt benaderen en gebruiken. Een aantal ontwikkelaars waren het er niet mee eens dat Debian overstapte op systemd en zo is Devuan ontstaan.

Ik heb ook nog een poging met Slackware en Vector Linux gedaan. Vector Linux gebruik ik nog wel op mijn back-up/pruts laptop. Bij deze twee moet je best veel uitzoeken om bepaalde programma's geinstalleerd te krijgen. Voor mij moet mijn laptop voor allerdaagse dingen te doen toch wel wat gemak bieden. Slackware is mij te veel werk om iets werkends te krijgen en vandaar Devuan. Een mooie middenweg.

Devuan is te downloaden van: https://devuan.org/

Ik heb de desktop-live iso gebruikt en die op een USB stick gezet. Na herstarten van de laptop met de stick er in kom je in een live omgeving waarin je Devuan kunt proberen. Op het bureaublad is er een icon die je kunt aanklikken om een installatie op je harde schijf uit te voeren.

Devuan na opstarten van de desktop-live: (na installatie heb je exact dezelfde situatie)

undefined

Devuan gebruik Xfce als desktop omgeving. Alles zit er bij om je computer te beheren; Thunar (je verkenner), menu met al je geinstalleerde programma's, tools om je beeldscherm(en) in te stellen etc. Synaptic gebruik je om nieuwe programma's te installeren of te verwijderen. Kwa extra programma's zijn o.a. meegeleverd: Firefox browser, LibreOffice office pakket met o.a. Writer voor document, Calc voor je berekeningen, Draw om te tekenen en Impress om presentaties te maken. Gimp zit er bij om complexe tekeningen te maken. Twee programma's om muziek en films af te spelen. Alleen het e-mail programma Mutt is een slechte keuze om standaard mee te leveren. Ik heb hiervoor Sylpheed geinstalleerd. Er zit nog meer bij aan programma's, bovenstaande is om een idee te geven.

Mijn bevindingen tot nu toe. Prima vlotte Linux distributie om elke dag mee te werken. Programma's starten snel, alles reageert lekker vlot. Gimp start op mijn oude laptop sneller dan onder Windows 10 op mijn nieuwe laptop van mijn werk. De Xfce omgeving laat je het bureaublad en looks gemakkelijk wijzigen naar je eigen smaak (kleuren, lettertypes en stijl van de vensters).