Wat dat betreft vind ik dat IT te ver is doorgeslagen en geen rekening houdt met ouderen en minderbegaafte medemensen. Te veel is weggeautomatiseerd zodat groepen mensen slecht toegang hebben tot bepaalde diensten zoals banken en verzekeringen maar ook ziekenhuizen waar je moeilijk met pasjes, apps e.d. moet doen. Ik denk dat we met zijn allen een stap of 2-3 terug moeten doen en mensen weer de mogelijkheid/keuze moeten geven. Weer terug naar loketten en menselijk contact. Dat is vrijheid, vrijheid zelf  keuzes te maken technologie te gebruiken inplaats slaaf te worden gemaakt van technologie. Technologie wordt veel te veel door prestige projecten en geld er door gedrukt zonder rekening te houden met waar de mensen werkelijk bij gebaat zijn.
 
Kwa privacy en veiligheid heeft IT gefaald. Zie o.a. de berichten op security.nl. Hoe vaak instanties wel niet gehacked zijn en er weer gegevens van mensen op straat liggen. Mensen moeten wel met de toepassingen om kunnen gaan om veiligheid en privacy te kunnen waarborgen. Zolang mensen er niet mee om kunnen gaan is niet toepassen is ook een optie.

Ik ben absoluut niet tegen IT, ik zie heel veel toepassingen wel zeker nut hebben en mensen helpen. Maar zoals ik al zei een stap of 2-3 terug, opnieuw de situaties bekijken en voor een flink  aantal zaken weer terug naar de tekentafel.