De mirabelle

jul 312017

(Prunus domestica subsp. syriaca)

We hebben deze pruim, de boom, al een aantal jaartjes in onze achtertuin staan. De boom is momenteel een goede 6 meter hoog en beslaat zo'n beetje de breedte van ons achtertuintje. Door regelmatig te snoeien is ie prima in toom te houden. Ondanks de grootte misstaat ie niet, de takken hangen dusdanig hoog dat er prima onderdoor te lopen is. Eind maart/begin april staat deze boom vol in bloei. Een prachtig gezicht om te zien, de boom is dan bijna helemaal wit van de bloessem.

Met een goed jaar met voldoende bijen, hommels en andere insecten hebben we veel vruchten. Het is een zelfbestuivende boom. Dus eentje in de tuin is voldoende om vruchten te krijgen. De boom lijkt af en toe een jaar rust te hebben met minder vruchten. De meeste jaren hangt de boom helemaal vol, dusdanig dat takken flink doorhangen en zelfs kunnen breken onder het gewicht. De Mirabelle pruim is een kleine warmgeel gekleurde pruim met hier en daar paarse vlekjes. De pruim is heel zoet en heerlijk om zo van de boom de eten.

Bij een goed jaar komt er veel van de boom. Goed voor een 2-3 schalen om zo te eten en een flinke hoeveelheid om een aantal potten compotte of jam van te maken.

De Mirabelle heeft zijn oorsprong in Aziƫ maar men kent de boom vooral vanuit Frankrijk. Met name rond Metz en Nancy. In die streken rond deze steden wordt de pruim verwerkt in gebak en taart en worden er liqueuren van gemaakt.

Een beetje geduld heb je wel nodig voor de eerste vruchten aan de boom komen. Wanneer je met een klein boompje begint duurt het 5-6 jaar voordat deze vruchten gaat dragen.

Er zijn geen gepubliceerde reacties.

Nieuw bericht